Go Back  Bike Forums > Bike Forums > Electronics, Lighting, & Gadgets
Reload this Page >

Wahoo Magnetless Sensors - Very Poor Readings

Notices
Electronics, Lighting, & Gadgets HRM, GPS, MP3, HID. Whether it's got an acronym or not, here's where you'll find discussions on all sorts of tools, toys and gadgets.

Wahoo Magnetless Sensors - Very Poor Readings

Old 03-14-19, 04:10 PM
  #1  
dynawolf
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2017
Location: Texas
Posts: 69

Bikes: Spec Roubaix, Trek Superfly

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 40 Post(s)
Liked 0 Times in 0 Posts
Wahoo Magnetless Sensors - Very Poor Readings

I had a Wahoo Blue SC for about four years and it wore out - very happy with the product. The LBS convinced me to get the new magnetless sensors. I keep getting erratic data readings. Last night my max speed on the trainer was 390 MPH. The cadence reading dances all over the place. So now, three months later, the LBS is out of business.

Is anyone else having such bad luck with the "RPM" Cadence and Speed sensors?

And yes, I have replaced all the batteries and checked the firmware.
dynawolf is offline  
Old 03-15-19, 01:38 PM
  #2  
John_V 
Senior Member
 
John_V's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tampa, Florida
Posts: 5,328

Bikes: 2017 Colnago C-RS, 2012 Colnago Ace, 2010 Giant Cypress hybrid

Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 324 Post(s)
Liked 7 Times in 7 Posts
I also went from the BlueSC to the RPM speed and cadence sensors. Have had them for just over a year now and haven't had the issue you are having. Every once in a great while, I may get a speed spike from the sensor but it usually spikes to the 30-60 mph range. It happens so infrequent that I personally don't worry about it. Not had that issue with cadence sensor yet. Have you contacted Wahoo support? They are really good about helping and very good about replacing defective products in a very timely manor.
__________________
HCFR Cycling Team
Ride Safe ... Ride Hard ... Ride Daily

2017 Colnago C-RS
2012 Colnago Ace
2010 Giant Cypress
John_V is offline  
Old 03-15-19, 01:57 PM
  #3  
JohnJ80
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minnesota
Posts: 4,031

Bikes: N+1=5

Mentioned: 17 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 568 Post(s)
Liked 12 Times in 12 Posts
I too have had no issues with Wahoo's cadence and speed sensors. I've got one or both on 5 bikes in the family.

Try deleting all other sensors in the set up, including the new ones, and then re-pairing them.
JohnJ80 is offline  
Old 03-15-19, 02:02 PM
  #4  
jadocs
Senior Member
 
jadocs's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: USA
Posts: 932

Bikes: Litespeed T2 Disc, Fondirest P4 Carbon, Fuji Cross 2.0, Specialized Fatboy

Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 381 Post(s)
Liked 107 Times in 83 Posts
Originally Posted by dynawolf View Post
I had a Wahoo Blue SC for about four years and it wore out - very happy with the product. The LBS convinced me to get the new magnetless sensors. I keep getting erratic data readings. Last night my max speed on the trainer was 390 MPH. The cadence reading dances all over the place. So now, three months later, the LBS is out of business.

Is anyone else having such bad luck with the "RPM" Cadence and Speed sensors?

And yes, I have replaced all the batteries and checked the firmware.
I have both the speed and cadence sensors and have not had the issue you are experiencing.

I assume you have a dumb trainer and the only speed reading is coming from the Wahoo sensor, and not mixed signals from a smart trainer? Since you are using this indoors, the Wahoo unit cannot use GPS to self calibrate. You need to make sure you go into the Wahoo app and make sure you have the correct tire size selected, and see if that helps.

Edit: I see you are having issues with cadence as well. What app are you using that makes you see all these anomalies?
jadocs is offline  
Old 03-15-19, 03:40 PM
  #5  
dynawolf
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2017
Location: Texas
Posts: 69

Bikes: Spec Roubaix, Trek Superfly

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 40 Post(s)
Liked 0 Times in 0 Posts
OP here,

I am using the Wahoo app. I get bad data about half the time. Mostly a huge spike in speed for 1 minute to 5 minutes. Throws off my mileage. I entered data on the Wahoo app for my tire size. I will try the forget and relearn thing.

I wonder if the bike store sold me returned stock since they were liquidating the store. I wrote to Wahoo today...we will see.
dynawolf is offline  
Old 03-17-19, 12:29 PM
  #6  
John_V 
Senior Member
 
John_V's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tampa, Florida
Posts: 5,328

Bikes: 2017 Colnago C-RS, 2012 Colnago Ace, 2010 Giant Cypress hybrid

Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 324 Post(s)
Liked 7 Times in 7 Posts
Something else you might try, especially if you are going to un-pair and re-pair the sensors, is to make sure that they are both connected to your computer using the same band. Since they transmit in Ant+ and BTLE simultaneously, you may want to make sure that they are both paired either in Ant+ or BTLE. Since I use my phone for Live Tracking, my sensors are connected to my Bolt via Ant+ leaving the BTLE connections for the app on my phone. Not saying this will cure the problem but worth a try.
__________________
HCFR Cycling Team
Ride Safe ... Ride Hard ... Ride Daily

2017 Colnago C-RS
2012 Colnago Ace
2010 Giant Cypress
John_V is offline  
Old 03-19-19, 03:43 PM
  #7  
ymee
Senior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 61
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
yeah the cadence sensor was glitchy for me when I first bought it. Wahoo support had me flash newer firmware which just does longer averaging I think to smooth out the data. The speed unit is fairly consistent although I should check if the speed reading on my wahoo elemnt is from GPS or the sensor.
ymee is offline  
Old 03-22-19, 07:49 AM
  #8  
HarborBandS
HarborBandS
 
Join Date: Jun 2018
Location: Chicago Western Suburbs
Posts: 383
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 228 Post(s)
Liked 34 Times in 22 Posts
The Wahoo Cadence and Speed sensors work well for me... It's the Tickr HR monitor that gives me trouble.
HarborBandS is offline  
Old 03-24-19, 02:03 PM
  #9  
ericy
SeŮor Member
 
ericy's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Vienna VA
Posts: 1,392

Bikes: Giant OCR2, Trek DS 8.3

Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 320 Post(s)
Liked 1 Time in 1 Post
For what it is worth, I put the speed sensor on the front wheel so that it would be closer to the Bolt, and the signal would be stronger. But I haven't had any of the issues you are describing.

Two thoughts come to mind - one perhaps the batteries in the sensors are getting weak. I don't know what the failure modes look like, since I am still on the original batteries, but worth checking.

Secondly, check to see whether there are firmware updates for the magnetless sensor. The Wahoo Utility app can be used to check for and install the updates to the sensors. I believe this app will show signal strength for each sensor, which might give you a feel for what the battery condition is.
ericy is offline  
Old 03-24-19, 04:33 PM
  #10  
dmanthree
Senior Member
 
dmanthree's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Northeastern MA, USA
Posts: 966

Bikes: 2017 Roubaix

Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 345 Post(s)
Liked 49 Times in 36 Posts
I had to send back two magnetless sensors. I ended up getting a Garmin model that works well.
dmanthree is offline  
Old 03-24-19, 07:45 PM
  #11  
dwing
Senior Member
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 233
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 80 Post(s)
Likes: 0
Liked 3 Times in 2 Posts
Cell app, Android or IOS? Maybe try using a different phone and/or OS. My wahoo speed & cadence via blueTooth on my Android was working great until a software upgrade to my cell made the connection glitchy. Worked perfectly fine with my wifes apple phone and it worked fine using my sons android (different cell mfgr than mine). Bought a Bolt and havent looked back.
dwing is offline  
Old 03-24-19, 08:57 PM
  #12  
JohnJ80
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minnesota
Posts: 4,031

Bikes: N+1=5

Mentioned: 17 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 568 Post(s)
Liked 12 Times in 12 Posts
Originally Posted by ericy View Post
For what it is worth, I put the speed sensor on the front wheel so that it would be closer to the Bolt, and the signal would be stronger. But I haven't had any of the issues you are describing.

Two thoughts come to mind - one perhaps the batteries in the sensors are getting weak. I don't know what the failure modes look like, since I am still on the original batteries, but worth checking.

Secondly, check to see whether there are firmware updates for the magnetless sensor. The Wahoo Utility app can be used to check for and install the updates to the sensors. I believe this app will show signal strength for each sensor, which might give you a feel for what the battery condition is.
common problem in almost all sensors is the quality of the batteries. Iíve had lots of problems until I just toss the included battery and use a fresh new one. Since CR2032ís have a very long shelf life, itís that they are buying lousy batteries to begin with.

Ive seen the issue on speed, cadence sensors and on power meters.
JohnJ80 is offline  
Old 03-28-19, 06:11 AM
  #13  
zacster
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Brooklyn NY
Posts: 6,252
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 22 Post(s)
Likes: 0
Liked 42 Times in 36 Posts
I would just say that some devices connect better than others to the sensors. Some software too. I can connect every time to my Zwift app on my iMac using bluetooth for the trainer and ant+ for the HR and cadence. But if I try different combinations it doesn't work consistently. On the Sufferfest app it is a different combo that works well. On my Bolt though I never have any problems and I don't even know how I have the sensors paired. I also have both a Garmin and Wahoo HR strap, and they both have the same problems with pairing.
zacster is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Aushiker
Electronics, Lighting, & Gadgets
17
10-04-17 03:12 PM
Marcus_Ti
Electronics, Lighting, & Gadgets
4
07-15-17 08:28 PM
EphesiansSix
Electronics, Lighting, & Gadgets
0
06-02-17 11:11 AM
palmgreens
Electronics, Lighting, & Gadgets
14
05-13-16 10:33 AM
Weiman74
Electronics, Lighting, & Gadgets
18
07-11-14 02:33 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.