Notices
Indoor & Stationary Cycling Forum From spin to Zwift to Peloton, this forum is dedicated to any and all indoor training on stationary bikes

Zwift Help - Start Up

Old 01-16-22, 10:07 AM
  #1  
Warbird21
Senior Member
Thread Starter
 
Warbird21's Avatar
 
Join Date: May 2021
Location: Maryland (Western)
Posts: 186

Bikes: Salsa Warbird

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked 91 Times in 58 Posts
Zwift Help - Start Up

Fellow Zwifters:
I've been using Zwift for just about a month, and really enjoy it.
My equipment:
Salsa Warbird
Trainer: CycleOps Fluid 2
Sensors: Cadence & Speed (Garmin)

I run Zwift from my WIN10 laptop, HDMI cable to a flat screen.

I have start-up of the program. I'm always prompted to "Always Use This App". is checked, by "OK" is not an option (fuzzed out). See screen cap below
I then have to re-open the Zwift program, then it will log me in, connect my sensors and then Ride.
Sometimes, instead of logging me in,a Zwift info screen is up. I can't exit out of it, but again have to reopen the program to by-pass it. That happens 90% of time.
Not a deal breaker,just annoying.





Is that just a WIN 10 glitch? Zwift has been continually updating, including an update today.
I use the Companion app on my phone, which works well (seldom have a use for it)

Last edited by Warbird21; 01-16-22 at 10:10 AM.
Warbird21 is offline  
Old 01-17-22, 05:55 PM
  #2  
Warbird21
Senior Member
Thread Starter
 
Warbird21's Avatar
 
Join Date: May 2021
Location: Maryland (Western)
Posts: 186

Bikes: Salsa Warbird

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked 91 Times in 58 Posts
Anyone?
Warbird21 is offline  
Old 01-17-22, 06:33 PM
  #3  
unterhausen
Randomhead
 
Join Date: Aug 2008
Location: Happy Valley, Pennsylvania
Posts: 22,525
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked 2,087 Times in 1,486 Posts
I run it on win 10 and I have never seen that pop up. OTOH, I definitely have gotten to the scrolling screen and never entered the game. Usually after an update, which often takes many tries to start up after.

I think in your case I might uninstall and reinstall
unterhausen is offline  
Old 01-17-22, 09:59 PM
  #4  
atwl77
Kamen Rider
 
atwl77's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: KL, MY
Posts: 1,051

Bikes: Fuji Transonic Elite, Marechal Soul Ultimate, Dahon Dash Altena

Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 348 Post(s)
Liked 252 Times in 155 Posts
Searching for ms-gamingoverlay online, it doesn't appear to be a Zwift issue; it's related to the Windows Game Bar. See here for a solution.
atwl77 is offline  
Old 01-17-22, 10:04 PM
  #5  
himespau 
Senior Member
 
himespau's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Louisville, KY
Posts: 12,515
Mentioned: 29 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3125 Post(s)
Liked 1,801 Times in 1,050 Posts
Yeah, never seen that after several hundred Zwift rides in the last couple years on Windows 10.
himespau is offline  
Old 01-18-22, 05:54 AM
  #6  
PeteHski
Senior Member
 
PeteHski's Avatar
 
Join Date: May 2021
Posts: 3,164
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1494 Post(s)
Liked 1,592 Times in 1,022 Posts
Have you Googled msgamingoverlay? It came up with the "fixes" below. I haven't read them as I use a Mac for Zwift, but it looks like you can resolve it by following these instructions.

https://www.minitool.com/news/ms-gam...lay-popup.html

https://appuals.com/how-to-fix-the-y...on-windows-10/
PeteHski is offline  
Old 01-18-22, 05:55 AM
  #7  
Warbird21
Senior Member
Thread Starter
 
Warbird21's Avatar
 
Join Date: May 2021
Location: Maryland (Western)
Posts: 186

Bikes: Salsa Warbird

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked 91 Times in 58 Posts
Bingo - that fixed it! I had "Gaming" and "Game Bar" both enabled. I wonder if during install, they were turned on.
I don't game, so they were turned off - Zwift started without issue.
Thanks, I've been scratching my head on that one for a month!

Originally Posted by atwl77 View Post
Searching for ms-gamingoverlay online, it doesn't appear to be a Zwift issue; it's related to the Windows Game Bar. See here for a solution.
Warbird21 is offline  
Likes For Warbird21:
Old 01-18-22, 10:35 AM
  #8  
unterhausen
Randomhead
 
Join Date: Aug 2008
Location: Happy Valley, Pennsylvania
Posts: 22,525
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked 2,087 Times in 1,486 Posts
Originally Posted by atwl77 View Post
Searching for ms-gamingoverlay online, it doesn't appear to be a Zwift issue; it's related to the Windows Game Bar. See here for a solution.
I think something slides in from the side and asks me if I want zwift to be on that after I have started the game. Monitor is small and on the floor, text is very small, and I don't wear my glasses on the trainer so I am not sure.

It's formatted like it's part of the OS, so I figured it's just MSFT trying to be a pain somehow.
unterhausen is offline  
Old 01-18-22, 11:12 AM
  #9  
atwl77
Kamen Rider
 
atwl77's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: KL, MY
Posts: 1,051

Bikes: Fuji Transonic Elite, Marechal Soul Ultimate, Dahon Dash Altena

Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 348 Post(s)
Liked 252 Times in 155 Posts
Originally Posted by unterhausen View Post
I think something slides in from the side and asks me if I want zwift to be on that after I have started the game. Monitor is small and on the floor, text is very small, and I don't wear my glasses on the trainer so I am not sure.

It's formatted like it's part of the OS, so I figured it's just MSFT trying to be a pain somehow.
Windows notifications usually slide in from the bottom right corner (assuming Windows 10 or 11). If it's the top right corner and you have an NVIDIA GPU then it's likely from their graphics driver suite.
atwl77 is offline  
Old 01-18-22, 01:10 PM
  #10  
unterhausen
Randomhead
 
Join Date: Aug 2008
Location: Happy Valley, Pennsylvania
Posts: 22,525
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked 2,087 Times in 1,486 Posts
Yeah, I'm used to seeing windows notifications slide in from the bottom. This is weird because it comes in a little higher than the taskbar from the right. I have never been motivated enough to get off the bike and see what it says, and it may go away before I can get within the required distance. I get the same thing in trainerroad.

I don't recall what the card is, it's a $20 computer. I did have to swap cards with another $20 computer because zwift wouldn't run.
unterhausen is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.