Go Back  Bike Forums > Bike Forums > Electronics, Lighting, & Gadgets
Reload this Page >

what is up with the strava power curves lately?

Notices
Electronics, Lighting, & Gadgets HRM, GPS, MP3, HID. Whether it's got an acronym or not, here's where you'll find discussions on all sorts of tools, toys and gadgets.

what is up with the strava power curves lately?

Old 06-19-22, 05:01 PM
  #1  
mschwett 
please no more flats
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Location: San Francisco
Posts: 938

Bikes: aethos, creo, vanmoof, public ...

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 495 Post(s)
Liked 576 Times in 327 Posts
what is up with the strava power curves lately?

the timescale is clearly wrong. i like to compare the strongest-one-hour-power for various rides. now i don't know if that's what i'm seeing or not!

this is a 2 hour and 6 minute ride. the time is definitely correct, matches reality, the cycling app the data came from, etc. the timescale on the power curve (for this ride, not for all time) clearly goes to more like 3.5 hours. i see a similar ratio on many, but not all rides. anyone else?n



no love on google. https://www.google.com/search?q=stra...client=gws-wiz
mschwett is offline  
Old 06-20-22, 12:18 PM
  #2  
Badger6
Obsessed with Eddington
 
Badger6's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Brussels (BE) 🇧🇪
Posts: 1,310

Bikes: '16 Spesh Diverge, '14 Spesh Fatboy, '18 Spesh Epic, '18 Spesh SL6, '21 Spesh SL7, '21 Spesh Diverge...and maybe n+1?

Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 520 Post(s)
Liked 592 Times in 360 Posts
Yesterday, I did a ride with 2:50:34 moving, but the elapsed time was almost 4 hours. I have attached a screen grab for reference. This got me curious, so I went and verified a few other rides where I knew there was a noticeable difference between the moving time and elapsed time, and those power curves also were based on elapsed time. It appears that the power curve chart is based on the elapsed time.


Badger6 is offline  
Old 06-20-22, 03:52 PM
  #3  
mschwett 
please no more flats
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Location: San Francisco
Posts: 938

Bikes: aethos, creo, vanmoof, public ...

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 495 Post(s)
Liked 576 Times in 327 Posts
Originally Posted by Badger6 View Post
Yesterday, I did a ride with 234 moving, but the elapsed time was almost 4 hours. I have attached a screen grab for reference. This got me curious, so I went and verified a few other rides where I knew there was a noticeable difference between the moving time and elapsed time, and those power curves also were based on elapsed time. It appears that the power curve chart is based on the elapsed time.


yes - itís definitely based on elapsed time, as it probably should be. thatís not whatís causing the oddity in my rides though, most have only a few minutes of stopped time. the example above is 2:08 in calendar/clock minutes start to end!
mschwett is offline  
Old 06-21-22, 09:18 AM
  #4  
Badger6
Obsessed with Eddington
 
Badger6's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Brussels (BE) 🇧🇪
Posts: 1,310

Bikes: '16 Spesh Diverge, '14 Spesh Fatboy, '18 Spesh Epic, '18 Spesh SL6, '21 Spesh SL7, '21 Spesh Diverge...and maybe n+1?

Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 520 Post(s)
Liked 592 Times in 360 Posts
Interesting. All of mine (at least the 20 or so I just spot checked from the last 6 weeks) are using the correct elapsed time.
Badger6 is offline  
Old 06-21-22, 09:57 AM
  #5  
mschwett 
please no more flats
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Location: San Francisco
Posts: 938

Bikes: aethos, creo, vanmoof, public ...

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 495 Post(s)
Liked 576 Times in 327 Posts
so strange. i have to go back very far to find a correct one, but it looks like all the ones uploaded from the cadence cycling app (vs different apps i used to use) are all displayed with the wrong x axis.

what's very interesting is that the numbers seem to be correct; e.g. the one hour average matches what i saw on the bike after the first (usually strongest) hour of the ride. mystifying.
mschwett is offline  
Old 06-21-22, 11:17 AM
  #6  
rm -rf
don't try this at home.
 
rm -rf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: N. KY
Posts: 5,572
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 836 Post(s)
Liked 250 Times in 184 Posts
Garmin 1030 recordings.
Last week, a ride was 1:46 ride time, 2:06 total time.
The power curve showed 2:06.

In Golden Cheetah, the line extends to 2:06 also. Looks like stopped times are factored in, which makes sense.

That's why my over 1 hour chart line is so low. Rides have at least some stopped time, and downhill coasting too. An interesting experiment would be to do a 2 hour flat ride, trying for a consistent pace with no coasting. Those kind of routes are very hard to find around here, though. A flatland 4-sides-of-a-square repeated loop would be annoying! I want a destination, and stuff to see along the way.

Last edited by rm -rf; 06-21-22 at 11:21 AM.
rm -rf is offline  
Likes For rm -rf:
Old 06-21-22, 12:21 PM
  #7  
mschwett 
please no more flats
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Location: San Francisco
Posts: 938

Bikes: aethos, creo, vanmoof, public ...

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 495 Post(s)
Liked 576 Times in 327 Posts
Originally Posted by rm -rf View Post
Garmin 1030 recordings.
Last week, a ride was 1:46 ride time, 2:06 total time.
The power curve showed 2:06.

In Golden Cheetah, the line extends to 2:06 also. Looks like stopped times are factored in, which makes sense.

That's why my over 1 hour chart line is so low. Rides have at least some stopped time, and downhill coasting too. An interesting experiment would be to do a 2 hour flat ride, trying for a consistent pace with no coasting. Those kind of routes are very hard to find around here, though. A flatland 4-sides-of-a-square repeated loop would be annoying! I want a destination, and stuff to see along the way.
i hear you! my favorite routes have sometimes become favorites because they have almost no stopping. i think i've managed 2 hours without a single stop, taking some liberties with unoccupied four-way-stop intersections. most of my rides in the 1-3 hour range end up with perhaps 5 minutes of stops max, which doesn't skew the curve much.
mschwett is offline  
Old 06-21-22, 12:48 PM
  #8  
Badger6
Obsessed with Eddington
 
Badger6's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Brussels (BE) 🇧🇪
Posts: 1,310

Bikes: '16 Spesh Diverge, '14 Spesh Fatboy, '18 Spesh Epic, '18 Spesh SL6, '21 Spesh SL7, '21 Spesh Diverge...and maybe n+1?

Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 520 Post(s)
Liked 592 Times in 360 Posts
Originally Posted by rm -rf View Post
An interesting experiment would be to do a 2 hour flat ride, trying for a consistent pace with no coasting. Those kind of routes are very hard to find around here, though. A flatland 4-sides-of-a-square repeated loop would be annoying! I want a destination, and stuff to see along the way.
You’ve got me thinking...


The start/end point is 2.5km from house, and it is flat AF until roughly the 70km mark, along train tracks and canals, definitely not a boring 4-corners big square crit. In reality that is a 2:30:00 to 2:35:00 TT. I might just do it. For science, and all.

Last edited by Badger6; 06-21-22 at 12:53 PM.
Badger6 is offline  
Likes For Badger6:
Old 07-06-22, 10:20 PM
  #9  
mschwett 
please no more flats
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Location: San Francisco
Posts: 938

Bikes: aethos, creo, vanmoof, public ...

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 495 Post(s)
Liked 576 Times in 327 Posts
been emailing strava support about this. it's a bit of a slow conversation as they take a few days to reply between emails... but there's clearly something wrong. they've manually "reset the power curve" for one activity, and it's fixed with the correct x axis duration on the power curve. today's ride is also correct. every other ride for the past months is still wrong though. wierd.
mschwett is offline  
Likes For mschwett:
Old 07-09-22, 08:05 PM
  #10  
mschwett 
please no more flats
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Location: San Francisco
Posts: 938

Bikes: aethos, creo, vanmoof, public ...

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 495 Post(s)
Liked 576 Times in 327 Posts
doesnít seem like anyone else but me has this issue here, but hereís the latest:

here is the latest from strava after a few weeks of emailing back and forth.

It looks like this may be a bug. I will create a bug profile so that our engineers can take a look. I am unsure of the timeline but they will be made aware of the issue.

We appreciate your patience. If you have any additional questions please let us know.
itís basically every ride that iíve synced to strava from the cadence app on one particular phone for the last several months. they are able to manually ďresetĒ the curve for a specific activity, which fixes it, but it looks like thereís no explanation yet for why they get like they from this particular combo of app/device.

all the data in the app is correct, including averaged and weighted average power, and exported TCX or FIT files from the app also show correctly in other platforms!
mschwett is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.